Van jongs af aan worden we getraumatiseerd door het sprookjesachtige bambibeeld dat verstoord wordt door de dood van moeders, het werk van een imaginaire jager. Een vroege kennismaking in de kinderjaren markeert onze verhouding tot de jacht en de jager. Onze cultuur speelt ook een rol in onze verhouding en omgang met dieren en vlees. De industrie maakt goed gebruik van onze consumptiemaatschappij. Het hoeft niet lekker te zijn als het maar veel is, toch? We identificeren ons met huisdieren, zo hond zo baas? We eten varken en koe maar hond of paard is een waar taboe. In India is de koe al eeuwen heilig verklaard. Begaan wij dan een grote zonde?
Velen van ons wensen dagelijks een stuk vlees op het bord, zonder enige kennis op welke manier het daar terecht gekomen is. De industrie verdient er goud geld aan en wij steken onze kop als een struisvogel in het zand… Een tegenbeweging is in gang gezet. ‘GO vegan’ is de nieuwe slogan of iets minder rigoreus ‘Mag het iets minder vlees en liefst niet elke dag?’ Kweekvlees als nieuwe ontwikkeling, geboren in het Maastrichtse lab. De opties lijken eindeloos. Wat is jouw alternatief?
Een meerjarige praktijk -en literatuuronderzoek ontketende zich op het moment dat ik bewust werd van het feit dat ik geen idee had waar ons vlees daadwerkelijk vandaan komt. Vanuit mijn nieuwsgierigheid ben ik met de fotocamera op pad gegaan om de weg van het vlees tot in de supermarkt te onderzoeken. Dit heeft geresulteerd in het bezoeken van slachthuizen, de industrie en uiteindelijk de jacht. Met jagers ga ik inmiddels vier jaar mee als fotograaf en drijver om de vele kennis van de jagers over flora en fauna te absorberen. Ook heb ik mezelf op de proef gesteld om te ervaren of ik in staat ben om mijn eigen vlees te bemachtigen, te slachten en te verwerken tot een culinaire hap. Al deze ervaringen hebben geleid tot een andere kijk op het consumeren van vleesproducten en daarmee mijn handelswijze. Het industriële vlees heb ik achtergelaten en ik verkies mijn eigen ‘natuurlijk’ verkregen dier die ik met zorgvuldigheid en respect verwerk tot voedsel.